Blog September 2023

 

 

Na verloop van tijd:

Klachten komen en gaan maar de lekkende darm blijft bestaan. De symptomen gaan meer en meer vervelend worden. De bloedarmoede veranderd in vaak moe zijn, later in chronische vermoeidheid en weer later in eczeem, alopecia, vitiligo/draaiduizeligheid, depressie, slechte doorbloeding in vingers en tenen zoals Raynaud, reuma, fibromyalgie. colitis ulcerosa, Chröhn, prikkelbare darmsyndroom en nog veel meer.

 

 

Feitelijk gebeuren er 2 dingen:

1 Je lichaam het moet doen met een chronisch verminderde opname van voedingsstoffen. Het hele systeem verzwakt.

2 Je lichaam moet de gelekte stoffen onschadelijk maken. De constante toevoer maakt dat je immuunsysteem 1 grootverbruiker is in energie 2 agressiever wordt en 3 tot slot eigen cellen gaat aanvallen die lijken op de schadelijke stoffen.

 

Heb je een krachtige constitutie dan kan je de klachten goed compenseren Dan heb je alleen klachten als je slecht in je vel zit of teveel van jezelf vergt. Je hebt op zijn tijd veel klachten maar over het algemeen functioneert je lichaam goed. Jouw interne kracht zorgt ervoor dat beschadigingen kunnen herstellen. Dit kan je decennia volhouden.

Misschien heb jij de pech dat je een zwakke constitutie hebt, of is jouw algemene lichaamskracht verzwakt door de beschadigingen. Dan gaan de klachten langer duren voordat ze over zijn. ten minste, als je er niets aan doet wat op de oorzaak gericht is. Veel medicijnen zijn eerder gericht op het weghalen dan een symptoom. Dan is de klacht tijdelijk weg, het zal echter terug komen óf op een andere manier terugkomen. Medicijnen zijn prima als tijdelijke oplossing. Wil je de oorzaak aanpakken dan zal je een zorgverlener moeten vinden die het gehele plaatje van jouw klachten kan plaatsten. Want huid, darmen, blaas en ademhaling zijn geen aparte onderdelen van jouw lijf. Jouw lichaamskracht kan ongehinderd stromen als het geheel stroomt.

 

 • Anatomie en Oorzaken

Jouw darm is bijzonder mooi in elkaar gezet. Na het doorkneden van jouw maaltijd met de enzymen uit speeksel en maagsap, ontvangt de dunne darm de spijsbrij. In het eerste deel worden extra enzymen toegevoegd en natriumbicarbonaat. Dit wordt aangemaakt in de pancreas en maakt de brij minder zuur. Als verkeersdrempels zorgen ribbels ervoor dat de stroom vertraagt. De enzymen en de darmflora gaan aan het werk en helpen de voeding uit elkaar te vallen in stoffen die opgenomen kunnen worden. De 6 meter lange dunne darm heeft nog iets speciaals. Elke ribbel bestaat uit meer ribbels. Op die ribbels kan je darmvlokken vinden. Dit zijn de cellen die een voedingsstofje vangen. Dit heet absorptie.

De lekkende darm is een weg die eigenlijk niet hoort. De cellen op de darmvlokken horen dicht tegen elkaar aan te staan, net als tegels die geen spatje water doorlaten. Mist een voeg, dan komt er water op de muur waar je dat niet wilde hebben. Zitten de darmcellen niet strak tegen elkaar aan dan is er een opening waar stoffen doorheen kunnen, zonder controles en ongewenst.

Sibo is overmatige bacteriële groei. De theorie stelt dat de bacteriën en schimmels de darmvlokken verzwakken en binnendringen.

De wetenschappelijke artikelen zijn het eens wat ernstiger is; de bacteriën en schimmels of stukjes spijsbrij. Dat maakt voor de symptomen en behandeling niet uit. 

Het immuunsysteem reageert op de stoffen die onrechtmatig in de bloedbanen stromen. Wil j meer weten over je immuunsysteem, ontstekingsreacties en auto-immuunziekten? Dit staat allemaal in gewone mensen taal beschreven in het boek Project Mij, op deze pagina te bestellen.

Ga je liever alvast aan het werk? Bestel dan de tinctuur van het metaalelement.

Of kom naar de praktijk voor behandeling.

De darm in meters
Twaalfvingerige darm /Duodenum 20-25 cm
Nuchtere darm/ jejenum 2.5 m
Kronkeldarm/ Ileum 3,5 m
Afscheiding van (p.d.)
Galsap 0,7 l.
Pancreassap 1,5 l
Darmsap 2 l
Darmflora Zit in de hele dunne en dikke darm en helpt bij de vertering 1 tot 1.5 kg per persoon
  • Oorzaken

  Je lijf bestaat uit 60.000.000.000.000.000 cellen. Ongeveer, ik kan er een paar duizend naast zitten. Deze cellen vernieuwen en gaan dood. Ook in de darmwand gebeurd dit. Dit proces moet in evenwicht zijn, dan is er niets aan de hand. Je krijgt problemen als meer cellen dood gaan dan er nieuwe bijkomen.

  Waar komt dat door?

  Mijn literatuurstudie laat een hele rij zien. En het zijn allemaal de oorzaken we al kennen. De eerste aanzet tot elk dysfunctioneren is altijd stress. Dat wil zeggen: meer vergen van iets dan het aankan. Een stuk staal kan veel hebben, maar sterk wisselende temperaturen zorgen voor verzwakking en uiteindelijk breekt het. De draaglast is meer dan de draagkracht. In mensen zie je dit als psychologische belasting. Alle oorzaken kunnen al heel jong gebeurd zijn, bijvoorbeeld een trauma, maar ook als volwassene kan mentale stress een lekkende darm veroorzaken.

  Fysieke stress geeft voor je lichaam dezelfde uitputting als mentale overbelasting. Langdurig krachtig sporten is schadelijk. Alcoholgebruik vernietigd ook na een paar drankjes al de darmvlokken. Andere stoffen die kunnen irriteren zijn cafeïne, koolhydraten en, suikers. Kan je dit compenseren is er niets aan de hand.

  De bovengenoemde beschadigingen zijn zaken waar je min of meer zelf verantwoordelijk voor bent.

  De onderstaande lijst heeft te maken met dingen waar je meestal niets aan kan doen.

  Medicijnen, vooral bij langer gebruik. Denk aan maagzuurremmers, pijnstillers zoals onder andere paracetamol, ibuprofen en naproxen, antibiotica, prednison en andere corticosteroïden, hormoonpreparaten zoals de anticonceptiepil, chemotherapie, operaties of verwondingen, straling en bestraling. Ziektes ondermijnen vaak alle cellen. Dus ontstekingsziekten, en virussen zoals HIV, Pfeiffer, en nog veel meer.

  Ook ik blijf onder de indruk van de veelheid aan oorzaken en symptomen. De onmacht in de situatie van zowel patiënt als behandelaar bij telkens terugkerende klachten is begrijpelijk. Kennis voor zowel patiënt als behandelaar is zo belangrijk. Daarom kan ik op een zondagmiddag werken aan een stuk tekst waarvan ik blij ben dat jij het nu leest.

Kruiden. 

Voor wie wie net zo nieuwsgierig is als ik is hier het recept wil weten.

Bestellen kan ook!

 

Fucus vesuculosis, Maca, Kamille,
Viola odorata, Framboosblad, Lavendel

  • TCM uitleg

   De grote speler in de spijsvertering is het aarde-element. Hierbij horen de meridianen van de maag en de milt. Westers gezien kennen we ook nog de pancreas. In de Chinese geneeskunde wordt de pancreas bij de milt gerekend. De maag ontvangt alle voeding en vloeistof. Zodoende is de milt verantwoordelijk voor een juiste verwarming voor de vertering en voor de verspreiding van  vloeistoffen. Hier ligt de oorsprong van je dagelijkse energie. Werkt dit element niet goed, dan ben je MOE. Spieren worden opgebouwd en aangestuurd door de energie uit het aarde-element, Heb je te weinig energie dan gaan spieren niet luisteren of hangen. Iemand die vaak zijn mond een stukje open hangen heeft een tekort aan energie. Ben je onhandig omdat je vaak stoot en botst of zelfs regelmatig iets breekt, ook dan is er een tekort. Andere symptomen zijn bloed wat niet op zijn plaats blijft; binnen de vaten. Zoals blauwe plekken, bloedneus, menstruatie die te lang duurt enzovoort. Een verminderde verdeling van vocht kan zich uiten in oedeem, abcessen, moeite met gewichtsbeheersing en droge lippen. Dus ben je verslaafd aan je lipbalsem, dan zou het zomaar kunnen zijn dat je aarde-element uit balans is.

   Bij een lekkende darm zijn de uitingen bijna allemaal te wijten aan een aarde-element wat helemaal uit balans is. Waarschijnlijk zelfs geblokkeerd. Met de meridianen als snelweg die geblokkeerd is en wegwerkzaamheden niet opschieten, zal de energie niet of met moeite aan kunnen komen bij het volgende station in en energiehuishouding.

   Salade blus je het verteringsvuur. De energie om warmte te genereren in de maag en darmen kost veel energie. 

   Omdat Lekkende darmsyndroom zo veelzijdig kan zijn in uitingen en symptomen is het duidelijk dat niet alleen het aarde-element uit balans is, maar ook andere elementen. Ik behandel alle klachten door het onderliggende probleem aan te pakken. Niet alleen de slaapproblemen maar ook de verzwakking in de spijsvertering. Ik werk zowel westers medisch als met andere geneeswijzen. Omdat ik veel uitleg bij een behandelingsafspraak wet ik dat je gaat begrijpen waarom je lichaam de signalen geeft. Heel vervelend, ik ga net zo lang door met uitleggen totdat jij het begrijpt.

  • Bibliografie

 • Catalioto R.M., M. C. (2011). Intestinal epithelial barrier dysfunction in disease and possible therapeutical interventions. Current Medicinal Chemistry, 398-426.

  Chiocchetti, G. V. ( jan 2018 ). Effect of subchronic exposure to inorganic arsenic on the structure an function of intestinal epithelium. Toxical Letter, blz 11.

  Elmes, S. H. ( 29 Aug. 2008 ). Relation between the mucosal flora and Paneth cell population of human jejunum and ileum. BMJ Group.

  Gregoire, L. S. (2014). Anatomie en fysiologie van de mens. Thieme-meulenhoff,.

  Grochwitz K.R, &. H. (2009 july ). Intestinal barrier function: moleculair regulation and disease pathogenesis. . Allergy Clinical Immunology , blz 3-22.

  Handbook, R. H. (2005). Heel Inc Alberqurque.

  House, Y. Y. (sd). archived discussions - Leaky Gut Syndrome.

  Instructors, H. T. (2007). Parctitioners Handbook Guide of Homotoxicology.

  Lee, D. &. (sd). Small Intestine Bacterial Overgrowth. MedicineNet Inc.

  Lerner, A. &. (2017 oct ). The gut microbiome feelings of the brain: a perspective for non-microbiologistes. Microorganisms , blz 5.

  Luissint A.C., P. C. (2016). Inflammation and the intestinal barrier: leukocyte epithelial cell interactions, cell junction remodelling and mucosal repair. . Gasteroenterology 2017-02-20.

  M., M. (2009). Leaky gut in chronic fatigue syndrome: a review. Activas Nervosa Superior Rediviva, 51, blz 21-28.

  Odenwald M.A., &. T. (2017 jan). The intestinal barrier: A therapeutic target? . Gasterentology , blz 9-21.

  Sears, C. (2005 Oct;11). A dynamic partnership: celebrating our gut flora. Academic Press, 247–251.

  Snoek, S. V. (010 Oct 4 ). The enteric nervouws system as a regulator of intestinal epithelial barrier function in health and disease. Expert Rev. Gasterentology , blz 37-51.

  Vink, A. (sd). www.ziekdoorvoeding.nl/watisleakygutsyndrome.php.

  Wilson CL, O. A. (1999). Regulation of intestinal alpha-defensin activation by the metalloproteinase matrilysin in innate host defense. Science .