Kattendoorn

Kattendoorn “Onanis Spinosa”is een struik van de vlinderbloemigen. Ze wordt zo’n 80 cm hoog, graag op zandrijke, neutrale grond groeit, zoals dijken, langs de weg en in weiden. Hoe armer de grond hoe stekeliger de plantgroei is. Het bind stikstof. Het onderste plantdeel verhout en in de grond steekt een penwortel die zicht vertakt in een taai wortelstelsel waar ook doornen aankomen. Bovengronds zijn de doornen in paren, getande bladeren met zijn drieën. De vlinderachtige bloemen bloeien vanaf mei tot in de herfst in de bladoksels met vijf kroonbladeren. De wit- roze bloemen veranderen n bevruchting in een behaarde peul met 1 bruin zaadje met spikkels, met een dubieuze geur.

De naam vertelt al veel. Officieel uit het Grieks betekent onanis ”ezel” en “ik geniet”, zoals ezels konden genieten van het knabbelen op de takken. “Spinosa duidt de stekelige doornen aan. Het duidt op een plant die zichzelf beschermd met stekels. De stekels van de doornenkroon die Jezus droeg zou hiervan gemaakt zijn, hoewel dat ook van meidoorn wordt gezegd.

In de volksmond wordt het stalkruid genoemd, ‘stallen’ is een oud woord voor plassen. De werking op het lichaam is met name op het urogenitale systeem. In de oudheid werd dit als kruid gebruikt tegen blaasontsteking, blaasgruis en nierstenen. De wortel werd smakelijk geweekt in wijn. De literatuur waar ik dit artikel op baseer vertelt dat het zelfs sclerosen en urogenitale stenen kan afbreken. Huidig weet men dat de saponine ‘onocol’ verantwoordelijk is voor de afbraak van verontreinigingen en is zacht in gebruik.

De vochtafdrijvende werking heeft invloed op het hele lichaam. Denk aan reuma, keelontsteking maar ook het zenuwstelsel. Voor een specifiek bereik zijn combinatiekruiden nodig. Vanwege de zachte werking is het langdurig te gebruiken of zelfs om de week mee kuren.

 

Let op! Het kan best heftig zijn als het centraal neurologisch ingezet wordt. Luister naar je lichaam en geef het tijd om de werkende stoffen hun werkt te laten doen.

 

Deze snacksize info is geen vervanging voor een consult, het vertelt de geschiedenis van dát ene plantje wat staat te prijken.

Van welk kruid wil jij meer weten?

 

 

https://www.plantaardigheden.nl/plant/beschr/gonnve/kattedoorn.htm

https://waarneming.nl/species/2648/ Foto ge maakt door Pieter Stolwijk In Veendam.

https://plantenvanhier.nl/soorten/kattendoorn.html

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.