Verpleegkundige praktijk

De Heldere Maan

Paramedisch Specialist Autoimmuun en Chronische ziekten

Lekkende darmsyndroom, wat merk je ervan?
Wanneer je last hebt van een lekkende darm, dan betekent het dat stoffen vanuit de darmen ongecontroleerd tussen je weefsels en bloedbanen terecht komen. Hierdoor is er een verminderde opname van de benodigde voedingstoffen en mineralen, en kunnen symptomen verergeren of veranderen.
Wat merk je hier van?
Fase 1
In het begin – niets. Dit is verraderlijk.

In eerste instantie heeft je lichaam voldoende reserves om de beschadigingen op te vangen. Er zijn echter een aantal kleine symptomen die je vroegtijdig op kan merken. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van terugkerende jeuk in huidzones of tussen je vinger en tenen. Er kan ook een lichte, zeurende hoofdpijn, die aanvoelt als een strakke band om je hoofd heen. Daarnaast kunnen vermoeide ogen en hangende oogleden ook vroege symptomen zijn.
Vaak worden deze problemen als onverklaarbaar neergezet of toegeschreven aan slecht slapen. Soms zijn ze ook niet problematisch genoeg om last van te hebben. Hierdoor gaat een lekkende darm vaak lang onopgemerkt door.
Fase 2
Na een aantal jaren, rond de acht jaar, worden de symptomen lastiger en hardnekkiger. De stoelgang is nu niet meer normaal. Vaak is er last van obstipatie. Dit betekent dat de ontlasting hard, donker van kleur en moeilijk uit te drijven is. Ook treden er andere buikproblemen op als klachten. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van een opgeblazen gevoel, krampen, koliek of pijn.
Over het algemeen kan, vanuit een westers medisch perspectief, er niet aangetoond worden wat er in het buikgebied misgaat. Het lekkende darmsyndroom vindt zich namelijk plaats op cel- en molecuulniveau. Hierdoor is het zelfs met een microscoop erg lastig te zien.
Fase 3
Weer een aantal jaar later zijn de symptomen nog steeds niet weg, en misschien ook wel erger geworden. Mar kijk uit! Je kan er ook ‘overheen gegroeid’ zijn. Dat is het ongrijpbare van het lekkende darmsyndroom. Misschien kunnen je symptomen zo nu en dan op. Of je bent heel erg van een bepaalde smaak gaan houden met cravings voor kaas, zoet, zout, of iets heel anders – bijna als een verslaving.
Maar symptomen kunnen zich ook zijn gaan uiten op andere manieren, zoals bloedarmoede, verstoorde darmflora en stoelgang met aambeien, bloed of slijm, gistvorming en opgeblazenheid, maagzuurproblemen, schimmels op voeten en geslachtsorganen, huiduitslag, acne, hooikoorts, migraine, zwakke weerstand, gebitsproblemen, en zo zijn er nog veel andere symptomen.
En naarmate de tijd zich voortschrijft zullen klachten blijven komen en gaan, maar de lekkende darm zal blijven bestaan. Symptomen worden op de duur steeds vervelender. Bloedarmoede verandert in vaak moe zijn, en later in chronische vermoeidheid. Ook kunnen er andere problemen optreden, zoals M.E. Eczeem, alopecia, vertiligo, depressie, slechte doorbloeding in vingers en tenen zoals Raynaud, reuma, fibromyalgie, M.S. colitis ulcerosa, ziekte van Chröhn, prikkelbare darmsyndroom en nog vele anderen.
In feite gebeuren er twee dingen. In eerste instantie heeft je lichaam een chronisch verminderde opname van voedingsstoffen. Hierdoor wordt je hele systeem verzwakt. Daarnaast moet jee lichaam de gelekte stoffen onschadelijk maken. Deze constante toevoer van gelekte stoffen maakt zorgt ervoor dat je immuunsysteem een meer energie verbruikt. Ook wordt je immuunsysteem agressiever en kan lichaamseigen cellen die op de schadelijke stoffen beginnen aan te vallen.
Als je een sterke constitutie hebt, dan kun je de klachten goed compenseren. In dat geval kunnen klachten opspelen wanneer je slecht in je vel zit of veel van jezelf vergt. Zo nu en dan heb je klachten, maar over het algemeen functioneert je lichaam goed. Je interne kracht zorgt ervoor dat je de beschadigingen zelf op kan vangen. En zo kun je dit decennia volhouden.
Maar je kan de pech hebben dat je een zwakkere constitutie hebt of dat je lichaamskracht aangetast is door de vele beschadigingen. Dan kunnen de klachten langer duren voordat ze over zijn. Ten minste, dat gebeurt wanneer je geen maatregelen neemt om de oorzaak aan te pakken. Veel medicatie is eerder gericht op het weghalen van symptomen dan het aanpakken van de oorzaak. In dit geval haalt de medicatie de klacht tijdelijk weg, maar het zal uiteindelijk toch terugkeren.
Hoewel medicijnen geschikt zijn als tijdelijke oplossing, is het belangrijk om de onderliggende problemen op te lossen. Wil je de oorzaak aanpakken, dan zul je met een zorgverlener naar het geheel van je lichaam moeten kijken. Huid, darmen, blaas en ademhaling zijn immers geen losse onderdelen van jouw lijf. Om je lichaamskracht ongehinderd te laten stromen zul je het geheel moeten laten stromen.
Hoe de darm hoort te werken
Jouw darm is bijzonder mooi in elkaar gezet. Na het doorkneden van jouw maaltijd met de enzymen uit speeksel en maagsap, ontvangt de dunne darm de spijsbrij. In het eerste deel worden extra enzymen en natriumcarbonaat toegevoegd. Dit wordt aangemaakt in de pancreas en zorgt ervoor dat de brij minder zuur is. De ribbels in de darmwand zorgen ervoor dat de stroom vertraagd wordt. Hier gaan de enzymen en de darmflora aan het werk om de voeding uit elkaar te verminderen tot opneembare stoffen. In de zes meter lange dunne darm is er nog iets speciaals: op iedere ribbel vind je meer ribbels. Hier zitten de darmvlokken, die via absorptie de voedingstoffen opvangen.
Neem bijvoorbeeld het mineraal silicium. De celwand laat het binnen via een transporteiwit of een andere ingang. Aan de andere kant van de cel wordt het mineraal uit de cel getransporteerd en afgegeven aan de bloedbaan.
Dit is hoe het te werk hoort te gaan. De weg van mineralen en voedingstoffen is volledig gecontroleerd door gespecialiseerde darmcellen.
Bij een lekkende darm nemen deze stoffen een weg die niet hoort. De cellen op de darmvlokken horen dicht tegen elkaar aan te staan, zodat er niets tussendoor kan glippen. Wanneer de darmcellen niet strak tegen elkaar staan, dan is er een opening waar stoffen ongewenst en ongecontroleerd doorheen kunnen glippen.
Hierdoor kun je last krijgen van sibo, oftewel, overmatige bacteriële groei. De theorie stelt dat bacteriën en schimmels de darmvlokken kunnen verzwakken en doordringen. De wetenschappelijke artikelen zijn het niet eens over wat ernstiger is: de bacteriën en schimmels of stukjes spijsbrij. Dit maakt echter voor de symptomen en behandelingen niet uit.
Het immuunsysteem reageert op de stoffen die ongewenst in de bloedbaan stromen. Wil je meer weten over je immuunsysteem, ontstekingsreacties en auto-immuunziekten? In het boek Project Mij staat er meer over beschreven. Meer informatie kun je vinden op www.project-mij.nl. Of je kunt naar de praktijk komen voor een behandeling.
Oorzaken
Je lijf bestaat uit ongeveer zestig triljoen cellen. Deze zullen je hele leven afsterven en zich vernieuwen. Natuurlijk gebeurt dit proces ook in de darmwand. Zolang alles in evenwicht is, dan is er niets aan de hand. Maar wanneer er meer cellen dood gaan dan dat er nieuwe bijkomen, dan ontstaan er problemen.
Waar komt dat dan door? Uit mijn literatuurstudie komt een hele rij aan antwoorden. En veel van deze antwoorden kennen we al. De eerste aanzet van elke dysfunctie is stress. Oftewel, er wordt meer van iets gevraagd dan het aankan. Een stuk staal, bijvoorbeeld, kan veel hebben, maar sterk wisselende temperaturen zorgen voor verzwakking en uiteindelijk breekt het. Dan is de draaglast meer dan de draagkracht. In mensen kun je dit zien in psychologische belasting. Oorzaken kunnen al heel jong gebeurd zijn, maar ook in volwassenen kan mentale stress een lekkende darm veroorzaken.
Fysieke stress geeft je lichaam dezelfde uitputting als mentale overbelasting. Langdurige krachttraining is schadelijk. Alcoholgebruik vernietigt al na een paar drankjes de darmvlokken. Ook andere stoffen kunnen irriteren, zoals cafeïne, koolhydraten en suikers. Zolang je lichaam hiervoor kan compenseren is er niets aan de hand.
Ook kan medicatie, met name bij langdurig gebruik, een oorzaak zijn voor een lekkende darm. Denk aan maagzuurremmers, pijnstillers zoals onder andere paracetamol, ibuprofen en naproxen, antibiotica, prednison en andere corticosteroïden, hormoonpreparaten zoals de anticonceptiepil, of chemotherapie. Ziekten en verwondingen ondermijnen vaak alle cellen, en kunnen daardoor ook een oorzaak tot een lekkende darm zijn.

Hoe wordt een lekkende darm gezien in de Traditionele Chinese Geneeskunde?
De belangrijkste speler in de spijsvertering is het aarde-element. Hierbij horen de meridianen van de maag en de milt. Vanuit Westers perspectief kennen we ook nog de pancreas. In de Chinese geneeskunde wordt de pancreas bij de milt gerekend. De maag ontvangt alle voeding en vloeistof.
Daarna is de milt verantwoordelijk voor een juiste verwarming voor de vertering en de verspreiding van vloeistoffen. Hier komt jouw energie vandaan. Mocht dit element niet goed werken, dan ben je moe. Spieren worden opgebouwd en aangestuurd door de energie uit het aarde-element. Als je te weinig energie hebt, dan kunnen spieren stoppen met luisteren of gaan hangen. Iemand die vaak zijn mond een stukje open heeft hangen heeft een tekort aan energie. Ook als je onhandig bent en vaak jezelf stoot of zelfs vaak iets breekt, dan is er een tekort.
Andere symptomen zijn bloed wat niet op zijn plaats blijft; binnen de bloedvaten. Dan kun je bijvoorbeeld last krijgen van blauwe plekken, bloedneuzen, menstruaties die te lang duren en dergelijken. Daarnaast kan een verminderde verdeling van vocht zich uiten in oedeem, abcessen, moeite met gewichtsbeheersing en droge lippen. Als je verslaafd bent aan lip balsem, dan zou het best wel eens kunnen dat je aarde-element uit balans is.
Een lekkende darm is vrijwel helemaal te verwijten aan een aarde-element wat helemaal uit balans is, en misschien ook wel geblokkeerd. En als deze meridianen geblokkeerd zijn, dan kan de energie niet stromen en bij je energiehuishouding komen.
Salade is ongezond, bijvoorbeeld. Het is koud en blust dus het verteringsvuur. Het generen van warmte in de maag en darmen kost veel energie. Meer dan de energie die je wint uit die salade! Maar dit is natuurlijk ook waar voor andere voedingstoffen, zoals yoghurt, bananen en natuurlijk suiker.
Dit kun je dan zien aan iemands lichaam, met name aan de tong. De tong is een spier, en als deze niet genoeg voeding en energie binnenkrijgt, dan gat de spier hangen. De spiertonus wordt verloren en daardoor ligt de tong tegen de tanden aan. Als iemand met spijsverteringsproblemen zijn tong uitsteekt, dan zul je ribbels en tandindrukken aan de zijkant van de tong zien.
Het lekkende darmsydroom is ontzettend veelzijdig in uitingen en symptomen. Hierdoor is het duidelijk dat niet alleen het aarde-element uit balans is, maar dat de andere elementen ook niet helemaal in balans zijn. Daarom behandel ik alle klachten door de onderliggende oorzaak aan te pakken. Ik pak bijvoorbeeld niet alleen de slaapproblemen aan maar ook de verzwakking in de spijsvertering. Daarnaast werk ik niet alleen vanuit een Westers medisch perspectief, maar ook met andere geneeswijzen. Bij een behandelingsafspraak zal ik veel uitleggen, en ik wed dat we zo tot de wortel van je problemen kunnen komen!
Is lekkende darmsyndroom te behandelen?
Het moeilijkste van het lekkende darmsyndroom is het ontdekken ervan. Door mijn ervaring kan ik het herkennen. Ik heb veel puzzelstukjes op hun plaats laten vallen tijdens mijn literatuurstudie; mijn bevindingen komen veelal overheen met mijn ervaring in de praktijk.
Wat me vooral duidelijk is geworden, is dat één enkele vorm van aanpak niet werkt. Door de veelzijdige natuur van het lekkende darmsyndroom heeft het meerdere behandelvormen nodig, volledig afgestemd op het individu. Iets wat jaren is opgebouwd in je lichaam, is natuurlijk niet met twee behandelingen verdwenen.
Met mijn ervaring en onderzoek heb ik een behandeltraject gecreëerd, en dat boekt goede resultaten. Je kunt ongeveer tien tot tweeëntwintig behandelingen verwachten, afhankelijk van de ernst van je klachten. Het gaat natuurlijk sneller als de patiënt zich goed aan de huiswerkopdrachten weet te houden. Met deze opdrachten leer je namelijk stap voor stap beter voor jezelf te zorgen.
Bij de Heldere Maan bestaat de behandelingen uit het volgende:
• Acupunctuur, maar met tuina in plaats van naalden. Hiermee schoon je de meridianen op en breng het evenwicht in de vijf elementen terug.
• Chi Nei Tsang. De buikorganen worden via de buik gemasseerd, waardoor het lichaam ontgift en blokkades worden opgeruimd.
• Kinesiologie om individueel te meten welke voedingstoffen jou versterken en welke jou verzwakken. Dit is een versnelde versie van het eliminatiedieet. Hiermee kun je je bevrijden van stoffen die schadelijk zijn voor jou.
• Het meten van je mineraalhuishouding, om zo verzwakte darmwanden te kunnen laten herstellen.
• Het aanpakken van de onderliggende fysieke en emotionele spanningen. Ondanks dat ze zich goed weten te verstoppen, kunnen emoties veel schade aanrichten.
Het eindresultaat van het behandeltraject is dat je meer energie hebt, dat je helemaal voor jezelf kan gebruiken. Je zult geen energie meer verliezen aan een overactief immuunsysteem of aan je voeding, waardoor je weer alle energie hebt voor je dagelijkse verplichtingen én de dingen die je leuk vindt.
Dus waar wacht je op? Maak Contact en ontdek jouw mogelijkheden!

Sylvia - na 40 jaar migrainevrij

40 jaar lang heb ik hoofdpijn gehad. Katinka heeft het met de massages eg kunnen halen. Eerst voor twee dagen na de massage. Door de behandelkuur had ik al snel geen hoofdpijn meer. Na een aantal weken had ik geen hoofdpijn meer. Na 6 maanden behandeling kon ik op vakantie zonder hoofdpijn! 

Thea, nu vrij van Endometriose

Na een lang en zwaar medisch traject voor behandeling van endometriose ben ik hier terecht gekomen. In de westerse geneeskunde was het maximale bereikt. Door behandelingen bij Katinka kan ik nu een pijnvrije menstruatie beleven. Fantastisch! Ben zelfs niet meer chagrijnig J Ik voel mijn lichaam beter en heb tips hoe ik het kan verbeteren. Echt een aanrader! Bedankt!! 

Thea – endometriose –

Martha - Leaky Gut Syndrome

Ik ben zo blij dat ik Katinka heb gevonden. Jarenlang darmproblemen met krampen gehad die uren aanhielden. De laatste jaren had ik deze 2x per week en moest thuis blijven in de buurt van de toilet. Had ik geluk dan duurde de aanval 2 uur had ik pech dan duurde deze aanval som 4 a 5 uren. Daarna was ik heel moe. In ieder geval na de 1e behandeling bij Katinka zijn de darmkrampen weggebleven en soms voelde ik iets op de achtergrond. Het is nu bijna 2 maanden geleden na de 1e behandeling en het is (durf het bijna niet te zeggen) zo goed als weg. Ik kan weer dingen ondernemen afspraken niet hoeven afzeggen of doktersafspraken niet na kunnen komen wanneer er een aanval spontaan op kwam zetten. Mijn man vroeg altijd wat heb je gedaan of gegeten na een aanval en ik kon alleen maar zeggen dat ik gewoon hetzelfde gegeten of gedronken had zoals ik iedere dag doe. Waarom ik dit bericht hier op FB zet omdat ik dit wil delen met zovele mensen met de klachten die ik heb gehad en dat Katinka jouw kan helpen 

- Martha - Leaky Gut Syndrome & spastische darm

Anne - slapeloosheid

Echt bizar hoe goed Katinka alle pijnlijke punten van je lichaam kent. Heerlijk dat alles weer los gemasseerd wordt.

Ik had al een lange tijd last van slaapproblemen. Katinka heeft ervoor gezorgd dat ik s'nachts niet lang meer wakker lig en ik weer een acceptabele slaap heb. Verder ook veel tips om beter met bepaalde situaties om te gaan. Ik ben zeer tevreden met het tot nu toe bereikte resultaat! Bedankt.

- Anne - Slapeloosheid